torstai 26. joulukuuta 2013

Minä olen urheilija

Tänään siis kävelimme siskoni kanssa tallille ja takaisin. Tunti oli kahdelta eli jouduimme heräämään luonnottoman aikaisin näin lomarytmiin suhteutettuna. Välillä mietin, että olisi ihanaa joskus kuuden aikaan aamulla vain ponnahtaa pirteänä ylös sängystä. On niin surullista ajatella, että menee yli puolet päivästä hukkaan, kun ei jaksa nousta ylös aamulla.
 
No mutta asiaan. Minä menin Fondilla. Olin juuri uhonnut, että kyllä minä sen hevosen itsekin saan toimimaan enkä vain siskon "läpiratsastuksen" jälkeen. Suzanni nimittäin sanoi viimeksi, kun menin sillä: "Sä oot Elisa tänään ratsastanut taitavasti. .. Tai sit sun siskos vaan ratsasti sen hyvin läpi." Se oli se onneton päivä, kun Riko ei pysynyt käsissä sekuntiakaan, mutta Fondi oli unelma. (Jälkimmäistä osaa Suzannin kommentista en edes itse kuullut, mutta rakas sisareni toki minua siitä informoi...)
        Alkutunnista Fond meni paremmin kuin koskaan, ja toivoin niin, että ratsastus olisi sellaista, kuin olen saanut (ehkä virheellisesti) joidenkin puheista ymmärtää. Eli kun saat hevosen kulkemaan, niin jäät vain istuskelemaan ja nauttimaan työsi hedelmistä. Mutta kun ei se mene niin, valitettavasti. Jotenkin onnistuin taas veivaamaan ponin jotenkin levottomaksi - liikaa sisäohjalla leikkimistä ilman ulkoapujen tasaista tuntumaa, otaksun.
        Laukassa meidän oli tarkoitus mennä sellaista kinkunsulattelulaukkaa eli pitää hauskaa eli mennä pitkät sivut kevyessä istunnassa ja päädyissä koota taas ja asettaa kulmiin. Kun vain lentävän lihapullan saisi lentämään sulavasti ilman epämääräisiä virhepomppuja ja ääliömäisen näköistä ulosasettumista päädyissä, kaikki olisi täydellistä!
        Suoraan sanottuna Fond oli laukassa kauheampi kuin koskaan. Ei ole ehkä mitään, mitä vihaisin niin paljon kuin ulosasettuvaa hevosta. Vaikka tietäisin, että idioottimaisesti ulosasaettuneena kulmiin runnominen on ainoa keino maailmassa saada hevonen lopulta päädyn läpi siististi asettuneena, en silti voi sietää sitä - se on maailman ärsyttävintä. Sitäkin pitää näköjään oppia sietämään.
        Laukkaaminen oli siis kaikkea muuta kuin siistin näköistä. Fondi otti oikein ilon irti pukittelun suhteen, ja täytyy vain sanoa, että kunnolle kävi satulassa keikkujalle. Laukkojen jälkeen sitten hevonen lähti täysiä juoksemaan alta ja oli vain puoliksi kuulolla. Se vain porhalsi levottomassa muodossa, eikä kuntopuolella ratsastajalla ollut juuri energiaa käyttää kroppaa kokonaisvaltaisesti.
        Loppuraveissa teimme vielä pohkeenväistöjä uran sisäpuolelle ja takaisin kevyessä ravissa. Ne mammakulta hoiti niin siististi ja unelmasti, että sille oli pakko melkein antaa anteeksi kuriton laukkakäytös. Kyllä se on pohjimmiltaan ihan mukava polle kuitenkin.
 
Huomenna on leirimiitti Jatilassa. Jeee!! Kestää koko viikonlopun ja sisältää kaksi ratsastustuntia sekä hyvää ruokaa ja parasta seuraa. Ja näen taas Alexyn, ehkä pääsen ratsastamaankin sillä! En tajua, miten jostain hevosesta voi pitää niin paljon - olkoonkin, että se on sellainen muuli ja että sitä tapaa ehkä pari kertaa vuodessa...
 
 
 
 
 
 

keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Joulukalenteri: Luukku 25

Tänään on joulu ja minä iloitsen vastakohtien Jumalastamme, joka saa syntyä sydämiin tänään ja joka päivä!
 
Kiitos, Herra, ettet tullut tänne maallisessa loistossa, vaan synnyit surkeaan eläinsuojaan, sillä teille ei ollut tilaa majapaikassa. Kiitos, että tiedät, miltä tuntuu olla yksinäinen ja viluissaan ja hyljeksitty. Kiitos, että synnyit tänne heitä varten, jotka ovat kaikkea sitä. Meitä varten.
        
Kiitos, että kutsuit minut eilen keskiyöllä kirkkoosi seurakuntasi yhteyteen, jossa sain ylistää, kuulla viisaita sanoja, nähdä rakkaita ihmisiä ja vain olla hiljaa. Sillä nyt on joulu ja kansa, joka pimeydessä vaeltaa, saa nähdä Valon. Sitä me juhlimme.
        
Kiitos, että teit sen meidän vuoksemme. Kiitos, että rakastat meitä.
 
 
Ihanaa Joulua meille kaikille!
 
 
P.S. Tyhmä blogger ei taaskaan liitä kuvia, jos jollakulla vinkkejä, otetaan riemumielin vastaan!

 

lauantai 21. joulukuuta 2013

Älä pitkitä, anna sen elää

Koskaan ei saa kirjoittaa jatkoa menestystarinalle. Vain uudet mestariteokset tuovaat todella rahaa, eivät halvat jatko-osat, joiden tekijät ovat yleensä niin sokaistuneita omalle menestykselleen, että alkavat kuvitella ihmisten ostavan mitä tahansa. Ja me tyhmä yleisö vaadimme lisää, koska luulemme kokevamme uudestaan saman, minkä koimme ensimmäisellä kerralla.
        Mestariteos on ainoa, erillinen, tuskalla ja rakkaudella rakennettu elämys. Se on niin täydellinen, että siihen on jo laitettu kaikki - panostettu kaikki. Se on juuri se, ja tämä tekee siitä kokonaisuuden. On roskasarjoja niin tv:ssä kuin kirjahyllyssäkin. Ne jatkuvat ja jatkuvat, sillä niihin ei missään vaiheessa laiteta pistettä. Heti, kun piste on laitettu, ovet sulkeutuvat. Jatkoa ei enää ole. Oven voi murtaa, mutta silloin piste särkyy ja särkyessään se vie hohtoa sulkemastaan kokonaisuudesta.
        Trilogiat olkoot trilogioita ( kolmi-, ei seitsenosaisia ), yksittäisspektaakkelit sitä mitä ovatkin. Jos mielii jatkaa tarinaansa, jatkon on oltava jo olemassa - ajatuksena, suunnitelmana, kujeiluna, tunteena... Silloin pistettä ei kirjoiteta. Silloin tunne estää sen. Tarina on vielä keskeneräinen.
 
Olen seurannut BBC-sarja The Paradisen (suom. Naisten paratiisi) toista tuotantokautta sen verran kuin olen Areenasta ehtinyt (ryökäleet siellä näyttävät ohjelmia vain viikon niiden julkaisemisen jälkeen!) ja olen pettynyt karvaasti.
        Olisihan minun pitänyt tietää. En pidä Morayn alennustilasta, enkä pidä Denisen uppiniskaisuudesta. Joka jaksossa Denise ja Moray käyvät vähintään kertaalleen keskustelun, jossa he vihdoin sopivat kaikki riitansa ja elämä hymyilee ja rakkaus kukoistaa, kunnes Moray tarkoittamattaan lausahtaa jotain, mikä loukkaa Denisen tasa-arvoa häneen nähden. Ja ei, se ei ole takaumaa eikä se ole unta - katsokaa vaikka itse!
        Keulahahmojen latistuttua muut hahmot ovat toki nousseet voimakkaammin esiin. Nykyään Catherine vaikuttaa inhimillisemmältä, ja tuntuu melkein, että osat ovat vaihtuneet. Ensimmäisellä kaudella Catherine oli se hemmoteltu, itsepäinen isin kulti, joka otti sen, mitä halusi eikä epäröinyt satuttaa sen tehdessään. Pahansuopa nainen. Hänen tunteitaan ymmärsi kyllä, mutta silti häntä oli pakko vihata.
        Nyt Catherinen elämä on alkanut murtua ja hän itse sen mukana. Denisestä sen sijaan on tullut itsetietoinen ja ärsyttävä feministi, joka pyörittää Morayta niin armottomasti, että saa tämän näyttämään vähintäänkin säälittävältä surkimukselta. Kiltti mies. Määrätietoinen nainen. Pitää katsoa, tuleeko kaikelle jokin järkevä ratkaisu ensi jaksossa, sillä siitä riippuu kaikki.
        Ehkä he vain kuolevat kaikki.
        Tai tehdään serranot ja keulapari herää painajaiseen häävuoteessaan. Luonnollisesti he syleilevät toisiaan helpotuksesta itkien ja vajoavat suudelmin onnelliseen uneen jälleen.
        Kunpa Denise tulisi järkiinsä!

Ehkä Paradisen toisen kauden tarkoituksena onkin kääntää kaikki ylösalaisn ja tehdä naurettavia niistä, joiden takia sarjaa katsotaan. Silti pidin enemmän ensimmäisestä. Se oli kompaktimpi muistaakseni.
        Toisestakin voisin pitää enemmän ilman noita rasittavia, itseääntoistuvia rakastavaisten riitelykohtauksia.

Mestariteos on kuitenkin aina kuin rakastumisen ensihuuma, jonka jälkeen kaikki arkistuu. Jatko on vain arkista, siihen leipiintyy niin tekijä kuin vastaanottajakin. Kaikkein salakavalinta on se, ettei leipiintymistä edes huomaa ennen kuin on liian myöhäistä.
 

perjantai 20. joulukuuta 2013

Joulukalenteri: Luukku 20

Olen varmaan äärimmäisen itsekeskeinen ihminen, koska iloitsen koko ajan asioista, joilla on merkitystä vain minulle ja jotka tuskin muita ilahduttavat, eikö niin?
 
Siispä tänään en iloitse siitä, että olen tänään terveempi kuin eilen ja pääsen huomenna ratsastamaan. Sen sijaan iloitsen siitä, että muut ihmiset voivat kokea ylemmyydentuntoa katsellessaan minun itsekkyyttäni. On varmasti mainio tunne kokea olevansa hyvä ihminen!
 
Oletteko koskaan ajatelleet, miten hienoa? Vaikka olisi aivan surkea jossain, saa aina samalla jonkun tuntemaan olonsa taitavammaksi ja paremmaksi. Niinhän me ihmiset useimmiten arvioimme itseämme: toistemme kustannuksella - tahtomattammekin. Niin kannustavaa! Siis olkaamme huonoja ja tehkäämme muiden elämästä parempaa. Se, jos mikä on uhri itsessään. Kun siitä oppisi vielä olemaan valittamatta.
        Mutta enhän minä valita, sillä lupasin juuri iloita. Ja minähän iloitsen!
 
Toivotaan kaikki yhdessä illalla, kun suljemme silmämme, että jouluksi sataisi lunta katoille ja ylle mustan Pohjolan maan... Sillä me tahdomme uskoa, että
 
Kyllä jouluksi tulee lunta,
kun vain tarpeeksi toivotaan...
 


maanantai 16. joulukuuta 2013

Joulukalenteri: Luukku 16

Onni on jäädä tänään kotiin nukkumaan ja tekemään rästiläksyjä!
 

Nyt pistän tän masiinan pimeeks enkä avaa ennen kun aurinko on kahesti noussut tän kotomaamme ylle. Oon pyhästi vannonut sekä itselle että vanhemmille käyttäväni aikani harkiten ja tehokkaasti. Elän vaan mielelläni yhden päivän ilman tietokonetta ja tv: tä ynnä muuta. Älypuhelinta mulla ei olekaan.
 
Varsinainen vitsaus nää tekniset vempeleet välillä.Onkse muka elämää? Onks tää blogin kirjottaminen elämää? Ennemminki tää näyttäis todistavan, miten no life minäkin oikeasti oon.
 

P.S. Anteeksi puhekielisyys, tänään ei jaksanut panostaa laatuun.

sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Joulukalenteri: Luukku 15

Olen niin iloinen, että menin seurakunnan joululeirille, vaikka harmittaa toisaalta päällekkäisyys Okeroisten kinkkukisojen kanssa. Muuten en olisi kokenut, mitä koin enkä päässyt samalla tavoin irti arjesta. Suzanni ei sitä paitsi kyllä varmaan olisi edes päästänyt minua hevosen selkään, kun on ollut ihan mukava yskä tässä viime päivinä.
 
Nyt istun kotona ja litkin vihreää teetä, jäähtynyttä ja mautonta, mutta jotain viehätystä siinäkin on. Ehkä se auttaa. Vahinko, etten muista, mitä se hullu opas Kiinassa selitti eri teelaatujen terveysvaikutuksista...

torstai 12. joulukuuta 2013

Joulukalenteri: Luukku 12

Kuumaa kaakaota kipeään kurkkuun ja sattuu edes hetkisen aikaa vähän vähemmän, oikeastaan ei ollenkaan. (Kunnes kohta taas joutuu kylmään ulkoilmaan reippailemaan bussipysäkille, mutta sitä ei ajatella vielä. Vasta kymmenen minuutin päästä.)

Joulukalenteri: Luukku 11

Ihana tunne, kun osaa matikkaa! Saimme palautettaviksi tehtäviksi  kahden edellisen kevään preliminäärikokeet kirjoituksiin valmentautumiseksi, ja minä olen osannut tehdä jo seitsemän ensimmäistä tehtävää ihan itse!! On niin ihanaa, kun osaa taas jotain...
        Ja suuri kiitos kuuluu uskolliselle ystävälle MAOLille, joka on seissyt rinnallani niin myötä- kuin vastoinkäymisissä koko tämän kahden ja puolen vuoden taipaleen ajan. Häneltä olen ehkä oppinut enemmän kuin keneltäkään opettajalta näännyttävän urani aikana. Juuri tarpeeksi kärsivällinen, johdonmukaisista johdonmukaisin eikä pilaa oivaltamisen riemua.
        En ikinä olisi saanut ryömittyä mafy-suota tännekään asti ilman tuota rakasta kumppania!

tiistai 10. joulukuuta 2013

Joulukalenteri: Luukku 9

Tänään minä tahdon kiittää kokkikerholaisistani, jotka ovat kaikki ihanasti omia persooniaan ja joista on tullut melkein kuin omia lapsia - ehkei nyt kuitenkaan... Olen joka tapauksessa huikean kiitollinen siitä, että juuri nuo ihmiset osuivat meidän kerhoon, vaikka tottakai välillä meno meinaa yltyä. En kyllä vaihtaisi yhtäkään heistä!
        Tietystikään en olisi selvinnyt kerhokaudesta ilman ihania vetäjäkamuja, joiden kanssa on ystävyys syventynyt tässä yhteisen taipaleen aikana entisestään. Kiitos myös heistä!
       
Selvisimme kunnialla tästä, selviämme siis eteenkinpäin.

sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Joulukalenteri: Luukku 8

Long lost buddies on ollut tämän päivän teema elämässäni.
 
Kävelin tänään Korppariin tapaamaan erästä kaveriani Messilän ajoilta - ja kappas kummaa: törmäsin samalla pariin lisää! Oli niin mukava tavata pitkästä aikaa. Olihan siellä paljon muitakin tuttuja, ja oli kiva nähdä kaikkia.
        Ja etenkin Ribonia. En muistanutkaan sen olevan niin kapeainen. Nyt kun osaan kävellä Korppariin, ajattelin alkaa käydä siellä useamminkin. Ribon ei ole enää minun virallinen hoitsuni, mutta aion alkaa sen haamuhoitajaksi. Eihän siitä voi haittaakaan olla, että pesen sen kuppeja silloin, kun kukaan muu ei ole niitä pesemässä?
 
Lisäksi sain ystävältäni Kiinan hostini puhelinnumeron! En saa häneen yhteyttä sähköpostilla, eikä minulla ollut muita yhteystietoja. Voisin yrittää soittaa. Ehdimme ystävystyä vieräiluni aikana ihan kunnolla.

Terve täältä Tyyneltämereltä!

Huomasin juuri, että tämä blogi on elänyt Tyynenmeren aikaa ties kuinka kauan. Alusta asti varmaankin. Alkoi vain näin keskiyöllä kirjoittaessa mietityttää, kun Blogger ilmoitti julkaisuajaksi klo 15.09...
 
Hämmentynyt.
 
Ribon ei enää ole hoitsuni. Haikea. Loukkaantunut. Kapina. Huomenna kävelen Korppariin moikkaamaan kultapojua ja ystävääni Viljaa, jolla on ratsastustunti. Arvatkaa vain harmittaako, etten pääse käymään siellä useammin. Keskiviikkoisin olisi vapaata. Milloin teen läksyt?
        Tahtoisin myös jatkaa ponikerhoa, mutta en oikein saa innokkaita kavereita mukaan, ja sitä hommaa on tylsää tehdä yksin.
 
Nyt menen oikeasti nukkumaan.
 
P.S. Missä on Kuala Lumpur?

Joulukalenteri: Luukku 7

Tänään iloitsen unesta, joka meille on suotu tänne maan päälle - unesta, johon pian saan vaipua ja jossa saan levätä.
 
Minusta on tullut ihan kummallinen, sillä olen alkanut kiittää iltarukouksessani Jumalaa siitä, että saan nukkua edes ne viisi tai kuusi arvokasta tuntia yössä. Uni on nykyään ylellisyyshyödyke, ja sitä kaipaa ja siitä osaa nauttia aivan eri tavalla nyt, kun sitä ei aina saa riittävästi.
        Joskus voisin antaa mitä tahansa päästäkseni nukkumaan. Kun sitten on juuri pääsemässä pitkäkseen ja tapahtuu jotain  odottamatonta, johon minun odotetaan reagoivan, se on ehkä maailman hirveintä. Silmälasien hukkaamisen lisäksi.
 
Uni on aliarvostettua. Minä olen herännyt, ja nyt arvostan sitä. Vaikka minulla olisi ruokaa ja asunto ja työ ja perhe ja ystävät ja oma auto, mutta minulta puuttuisi uni, en taitaisi elää kovinkaan pitkään. Onhan se aika viihdyttävää olla unihumalassa suuri osa ajastaan, mutta ei kuitenkaan sen arvoista.
 
Saapuos luokseni jälleen, ah, uni armahin
Kulkeos katseeni taakse raskaimmin askelin
Päivä jo uusi on päivä, yöksi on vaihtunut yö
Kahdettatoistako kertaa kammarin kello jo lyö?
 
Ei, se onkin jo yksi - siis riennä luokseni taas
Uni, lampaasi kaikki jo laskin
Satakakskytä turvassa haas'

OK...
 

Joulukalenteri: Luukku 6

Fondi oli aivan ihana! Jäi todella onnistunut fiilis tunnista, kun kerrankin hevonen meni oikeasti rentona.
 
Meillä oli siis poikkeuksellisesti perjantaina itsenäisyyspäivänä ratsastustunti, sillä Suzanni oli torstaina jossain raveissa tmv. Aluksi asiat eivät oikein meinanneet sujua, sillä minulle oli määrätty Riko. Poika oli oikein vekkulilla tuulella ja päätti säikkyä ovea niin, että en saanut sitä lainkaan hallintaan. Syistä en puhu mitään - kukapa tietäisi, mitä noiden elukoiden päässä liikkuu pakkassäällä. 
        Siinä siis sitten palautin nuoren veijarin talliin odottamaan kokoonratsastusta. Pääsin seuraavalle tunnille Fondi-konkarilla, enkä joutunut pettymään. Rouva oli edellisellä tunnillakin jo vähän saanut hikeä pintaan ja joutunut tekemään jopa hiukan töitäkin, joten sitä oli mukava lähteä työstämään, tosin alussa se oli hivenen hitaahko eikä meinannut myödätä.
        Tunnin aiheena oli suoraan ratsastaminen, mutta eipä siitä sen enempää. Ei se täydellisesti mennyt, mutta tarpeeksi hyvin minulle. Fond on niin mukava, sillä se tarjoaa ratsastajalle onnistumisen hetkiä. Se on täydellinen opetusmestari, sillä siitä tietää, että se osaa, ja se huomauttaa kyllä, jos tekee jotain pieleen.

torstai 5. joulukuuta 2013

Joulukalenteri: Luukku 5

Ihanaa, että maailmassa on ihmisiä, jotka tahtovat kannustaa, vaikka kaikki menisi pieleen. Ihanaa, että heitä on minunkin elämässäni ja ympärilläni niin monta.

keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Joulukalenteri: Luukku 4

Tänään iloitsen pienistä asioista.

Pakkaslumesta, joka narskuu maihareiden pohjissa eikä takerru koirien tassuihin.
Papiljottikiharoista, jotka eivät koskaan onnistu täydellisesti, mutta niissä on tunnelmaa. Vanhanajan lapsi.
Koulun linnanjuhlista illalla, viimeisistäni.
Hunajasta, joka pehmittää ihon ihanasti.

tiistai 3. joulukuuta 2013

Joulukalenteri: Luukku 3

Se viimeinen onnistunut kierros - se hyvitti kaiken!
 
Menin siis estetunnin tänään Rikolla, ja vaikka alkutunnista kuskaus oli kuussataa-nolla konin hyväksi, jäi kuitenkin hyvä fiilis tunnin jälkeen. '
        Mentiin loppujen lopuksi Rikon kanssa vain paremmassa vasemmassa kierroksessa, koska se tuppasi aina ryöstäytymään lapasesta oikeassa laukassa. Alkoihan homma sitten loppujen lopuksi sujua, kun ratsastaja oppi pysymään pystyssä ja olemaan heittämättä ohjia pois esteen jälkeen.
 
Olihan se tunti aika kompurointia ja kaikkea muuta kuin kaunista katseltavaa. Tuli ihan mieleen vanhat hyvät ajat Cassun ja Belle-Amin selässä... Oli miten oli: minä kuitenkin kind of pidän tuosta kopukasta.
 
Ja olin päästä Kallen selkään, kun se oli kuulemma ollut viime aikoina vähän arvaamaton esteillä, mutta edellisentunnin ratsastaja selvitti tilanteet kunnialla, joten minulta meni tilaisuus sivusuun. Sääli sinänsä - minulla on jo melkein ikävä maastotaitotykkiäni...
 
Nyt olen vain happyyy! Ole sinäkin!

maanantai 2. joulukuuta 2013

Joulukalenteri: Luukku 2

Saksantunnilla löydettiin tonttuja tienvierushangesta ja uhmattiin vapaa-ajalla kuolemaa pyöräilemällä vuoristossa kavereiden kanssa. Varsin rattoisa tunnelma kello ennen neljää iltapäivällä.
 
Olen niin kiitollinen noista hetkistä!

sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Joulukalenteri: Luukku 1

Pauliinanketale taas haastoi minut tähän, eikä minulla ollut luonnetta vastustaa. Kiitos siitä! Ja tiedän: olen myöhässä, mutta vielä on tunti aikaa.

Olen onnellinen siitä, että ulkona myrskyää ja minä saan istua sisällä. Rakastan myrskyä, sillä silloin luonto saa olla niin vapaa ja tavoittamaton. Etenkin talvinen myrsky, tuulessa pyörteilevät ja kieppuvat lumihiutaleet - se on kuin villiä tanssia, johon hengessäni tahdon yhtyä. Kun kuljen ulkona, tuntuu kuin osa minusta karkaisi kieppuvien ilmamassojen mukaan. Rakastan tuntea tuulen riuhtovan hiuksiani ja piiskaavan kasvojani. Se on niin kaunista!
        Ja rakastan tulla sisälle lämpimään ja rentoutua siivoamalla huonettani. Pala palalta. Minun huoneeni on kyllä sellainen sikolätti, että niitä on harvassa. Yleensä pelkkä ajatuskin siivoamisesta lannistaa, mutta tänään huomasin, että kun aloittaa pienestä ja tekee sopivasti omaan tahtiin, se todella rentouttaa. Kunnes niskat tulevat kipeäksi.
 
Ja mikä parasta, olen onnistunut vastustamaan suurinta ja turmiollisinta mielihaluani, napostelua, niin hyvin, etten usko sitä itsekään!
 
P.S. Ajatukseni oli, että liittäisin jokaiseen Joulukalenteri-postaukseen yhden kuvan, mutta tänään ei ollut aikaa sellaiseen...

lauantai 23. marraskuuta 2013

Se on menoa ny ja muita tarinoita

Unohdin kalenterini Kiinaan. Elämä on sekaisin. Toisaalta nyt on pakko elää päivä ja hetki kerrallansa. Välillä vain pelottaa ihan liikaa, etten löydäkään asioita aivojeni bittiavaruudesta kerran ne  sinne tallennettuani.
 
Buukkasin itselleni yhden ylimääräisen ratsastustunnin tälle viikolle, sillä viime torstaina en päässyt ratsastamaan kerhonohjauskokouksen vuoksi. Niinpä kävin Okeroisissa kolme kertaa viikon aikana. Netalla, Vinillä ja Lakilla.
        Netta oli ihan mukava, emme laukanneet tunnin aikana ollenkaan ja muutenkin tunti oli vähän sellaista ratsastelua enemmän kuin ratsastusta. Suzanni keksi teettää sulkutaivutuksia meillä kokemattomilla. Ehkä pari askelta sain taivutusta, kun otin voltit avuksi. Tärkeintä oli ehdottomasti, ettei saa hermostua, sillä Suzanni tietää hevosten kyllä osaavan kyseisen liikkeen.
        Vinillä menin estetunnin, ja ehdotonta edistystä on, että pystyin suorittamaan lähes kokonaisen radan kevyessä laukassa hevosen karkaamatta täysin alta. Alan toden teolla pitää pikku tankkerista.
        Laki puolestaan oli alkutunnista tosi epätasainen, tosin niin taisi olla kyllä oma kätenikin. Se oli läpimärkä hiestä jo edellisen tunnin jäljiltä. Laukassa rehkin liikaa opettajan mielestä, koska ratsastus on tekniikka- eikä voimalaji. Tosin minkäs sille mahtaa, jos yleiskunto on niin heikko, että menee maitohapoille isolaukkaisen hevosen liikkeissä istumisesta. Mutta sainpa laukata yksin kevyttä laukkaa pitkin uraa hetken käveltyäni. Lopputunnista Laki vihdoin rentoutui ihanasti kolmikaarisilla ja tuli taas se fiilis, että tämän takia minä teen tätä.     
      
En tietenkään muistanut, että myös se onneton koeviikko alkoi taas - kepeänä aloituksena keskiviikko, jolloin aamulla 3 h matikan koe, heti perään englannin kuuntelu ja vielä viimeisellä tunnilla ranskan kuuntelu. Puhumattakaan itsenäisesti suorittamastani saksankokeesta, joka on nyt ripoteltu yhteensä kolmeen osaan, jos kuuntelu otetaan mukaan.
        Miten nostalgista olikaan käydä väkertämässä saksan sanasto- ja rakennetehtävät 8.-luokkalaisten ruotsinkokeessa! Opettajanakin oli rakkaudella muistelemani englanninopettaja peruskoulun ajoilta, ah... Jopa sen ruotsinkokeen kuunteluosio kuulosti kovin tutulta, mutta eihän se ole mahdollista, koska olimme viimeinen vuosiluokka, joka opiskeli toista kotimaista kivikautisesta kirjasarjasta nimeltä "Kom Med!" (jonka kuvitus oli Jasso-kissan luojan käsialaa)? Ehkä meidän Lepola oli ollut uudistusmielinen ja kuunteluttanut meilläkin uuden sukupolven svenskaa...
       
Eikä viikonloppuakaan voi nukkua, koska lauantaina eli tänään oli koepäivä ja huomenna isoskoulutus keskellä päivää. Kaverini ilmaisi asian hyvin eilen: "Kauhee ku ajattelee, että jes perjantai, mut sit ei ookaan!" Pitäisi kai panostaa. Silti katsoin eilen teemalta "Iho jossa elän". Sairasta, mutta aika kekseliästä kuitenkin!

Voisin tietysti ostaa uuden kalenterin. LYK-kalenterin saisi eurolla kai tilattua kansliasta, mutta olen vastahakoinen. Haaveilen yhä saavani alkuperäiseni takaisin. Siinä oli koko elämäni ja arvosanani. Ovathan ne netissäkin - arvosanat siis - mutta siellä nekin ovat kovin persoonattomia. Ne tuntuvat heti heräävän huomattavasti henkiin käsinkirjoitettuina.
        Olen yrittänyt ottaa yhteyttä isäntäperheeni tyttäreen. En vain kalenterin takia, vaan myös siksi, etten tahtoisi menettää uutta ystävääni. Alan pikkuhiljaa epäillä, että sähköpostini törmäävät johonkin esteeseen matkalla. Jälkeenpäin tulin ajatelleeksi, että ensimmäisen viestini aloitus "Hello my sister in crime" ei ehkä ollut paras mahdollinen valinta.

Nyt lähden kohta Joville. Siellä on XXL-ilta ja opettamassa Samuli Luomaranta, joka on Sarasteen laulaja. Googlettakaa, jos ette tunne.

perjantai 8. marraskuuta 2013

Viniterapiaa

Eli siis nyt alkoi ratsastustyyliremppa ihan toden teolla. Tavoitteenani on kehittää perusratsastusta ja itsehillintää, ja mikä olisikaan parempi ratsu siihen kuin onnellisen etupainoisena pötköttelevä lahnahevoseni Vini. Menin sillä molemmat tunnit tällä viikolla, ja olipa kulta ihan yllättävän mukava pitkästä aikaa.
 
Tiistaina hypättiin pieniä harjoituksia: lävistäjiä ja pitkiä sivuja. En saanut Viniä koottua ja Suzanni sai useampaan kertaan henkäistä helpotuksesta, kun vältimme täpärästi ryssimästä joka estettä suoraan läpi. Mikä tärkeintä - en menettänyt malttiani kertaakaan! Ja kyllähän me tytön kanssa radat selvitimme. Verryttelyissäkin Vini oli yllättävän rauhallinen, jopa laukassa. Liekö maneesi tai vatsavaivat tai kylmänkankeus. Se on kuitenkin siitä mukava, että vaikka se menisi kovaa, se silti tuntuu olevan hallittavissa.
 
Torstaina oli sitten se historiallinen merkkipäivä, että otin raipan kolmanneksi pyöräksi touhuumme. Vini oli niin jähmeä alkutunnista, ettei mitään rajaa ja yritti koko ajan poikittaa uran sisäpuolelle. Se ei suostunut edes nostamaan ravia. Itse tunnista ei ole paljoa sanottavaa. Ravasimme, laukkasimme ja yritimme tehdä avotaivutusta. Minulle ja Vinille riitti kuitenkin se, että sain hevosen asettumaan heittämättä takajalkoja ulos, etenkin ravissa ja oikeassa kierroksessa. Tulihan sieltä pari ihan onnistunutta pätkää, ja tytteli alkoi jopa pikkuhiljaa välillä myödätä myös ravissa. 
        Pienet onnistumiset, pienet onnistumiset, pienet onnistumiset... Elämän suola. 
 
Se siitä sillä kertaa. Vini on kyllä hauska ja niin ihanan rehellisen oloinen hevonen. Tunnen oloni mukavaksi sen seurassa ja selässä. Se raukkaparka ei vaan ota ymmärtääkseen, että olisi paljon helpompi vain kantaa itsensä!

lauantai 26. lokakuuta 2013

Rättipoikkiväsynyt

Saavuin tässä juuri noin tunti sitten takaisin kotiin vatsa sekaisin, tuliaiset palasina mutta monta kokemusta rikkaampana. Matkasta sen verran, että vaikka aikataulut feilasivat ja reikävessat olivat karmivia, en vaihtaisi tuota aikaa mihinkään maailmassa. Sain uusia ystäviä ympäri maailmaa ja vaikken koskaan oppinutkaan tinkimään kovin hyvin, siitä oli suunnattomasti hupia.
 
Kuitenkin ihanaa olla taas vain kotona...
 
Nyt vain kaadun sänkyyn ja huomenna pakenen arkea vielä Vivamoon!

keskiviikko 16. lokakuuta 2013

This Is The Day

Koko yö on mennyt pakatessa ja toivoessa, etten tule kipeäksi juuri nyt, kun Kiinan matkasta on tulossa todellisuutta. Mitäköhän sitten lentokentällä sanomaan? "Mulla on aina ollut tavallista korkeempi ruumiinlämpö. Ja luontainen bakteerikanta myös. Varmaa joku allerginen reaktio..." Toivottavasti se siitä lutviutuu.
        Huomenna ollaan jo matkalla. Autuas uni lentokoneessa. Saapuminen Beijingiin kello ties mitä Suomen aikaa. Siitä alkaa seikkailu. Jätän laukun puoliksi tyhjäksi, jotta tuliaisia mahtuu aivan kaikille. Saapunen takaisin ensi viikon perjantaina laukku täynnä kaikkea ihanaa ja mieli täynnä muistoja.
        Näin se menee.
 
Jos Luoja suo ja elämme!

tiistai 15. lokakuuta 2013

Tänään vihaan

Yhteiskuntaoppia.
 
Bloggeria.
 
Kiirettä.
 
Appelsiinisuklaata, jota söin liikaa.
 
Unenpuutetta.
 
Tavaroita, jotka eivät löydy, kun niitä tarvitaan.
 
Tekstitaitoa.
 
Saamattomuuttani.
 
Tupakointia tuulen yläpuolella.
 
 
 
 
Pieniä huolenaiheita pienessä elämässä.

Uusia tuttavuuksia Osa2

Ja järjestelmä ryssii yhä syvemmälle, joten tässä kuvaton Osa2:

Ja tiistaina oli estetunti Okeroisissa. Menin Rikolla. Rohkea veto Suzannilta sinänsä, sillä en olisi itse itseäni laittanut estetunnille nuorukaisella viimetuntisten laukkanäytteiden perusteella. Alkutunnista tuntui, että voi luoja mikä täydellinen fiasko tästä tulee. Jouduin ottamaan Rikolta turpiksenkin pois, koska sillä on naama täynnä epämääräisiä hiertymiä. Verryttelimme ravissa ja laukassa ovaalinmuotoisella uralla, jonka molemmilla "lyhyillä sivuilla" oli maapuomit. Laukassa ratsuni hiukan riistäytyi käsistä, vaikka se aluksi nostikin ongelmaisen oikean laukan ongelmitta. Noh, sitten se pudotti raville ja sen jälkeen ei mistään meinannut tulla mitään.
        Ennen kuin aloimme hypätä. Aloitimme onneksi kaikki hyppykierrokset Rikon parempaan suuntaan. Pikku "ratamme" oli ensin ristikko vasemmassa kierroksessa lävistäjällä, päädyn läpi ja pitkällä sivulla pieni pysty, toisessa päädyssä maapuomin yli ja toisella pitkällä sivulla pysty. Toinen rata alkoi taas vasemmassa laukassa ensimmäisen radan jälkimmäiseltä pystyltä, josta tehtiin okseri, ja jatkui siitä päädyn läpi lävistäjälle, missä ristikko oli nostettu pystyksi ja päättyi toisen pitkän sivun pystyyn.
        Aluksi vetäisimme pikkuristikot etujaloilla kumoon, mutta kun kumpikin hiukan lämpeni, homma alkoi sujua. Poika hyppää komeasti. Laukkakin alkoi pikkuhiljaa sujua, kun minun ei tarvinnut stressata siitä niin paljon. Saimme jopa yhden onnistuneen lähestymisen oikeassa laukassa- siihen voi olla tyytyväinen! Kaiken kaikkiaan jäi kuitenkin hyvä fiilis huolimatta ravikönötyksistä ja kädellä riehumisesta. Onnistuin kuitenkin lopputunnista itsekin rentoutumaan laukoissa, jolloin käsi jäi rauhallisemmaksi. Kyllä minä vielä opin...

Torstaina sitten koulutunti Okeroisissa, sekin Rikolla. En jaksa sitä sen enempää kommentoida kuin että ratsureimahan vie minua tuntitunnilta pahemmin. Laukat tosin olivat paljon mukavampia, kun ensin sain sen rauhoittumaan ravissa sen verran, että malttoi olla sähläämättä. Tässä vaiheessa se alkuaikojen laukkanajo kostautuu, kun nuorimies tulkitsee pienimmänkin virheliikkeen laukannostoksi - ei hyvä. Aina voi kehittyä. 
        Tunnin sisällöstä sen verran, että harjoittelimme suoristamista ja kevennysten vaihtoa kolmikaarisella. Laukat suoritettiin ympyröillä eräiden nimeltämainitsemattomien isojen mustien raakojen ratsukoiden vuoksi.
 
Tänään siintää silmissä estetunti yllättäen Okeroisissa ennen puolentoista viikon taukoa, sillä tämä tyttö ratsastelee halpalentokoneen kyydissä maailman kolmanteen suurvaltaan, Beijingin savusumun uumeniin.          

 

Uusia tuttavuuksia Osa1

Tämä postaus on pitänyt julkaista jo pitkään, mutta koska järjestelmä ryssii, laitan sen nyt osissa.

Aika pitkä aika siitä, kun olen mitään heppajuttuja postaillut.
        En muista oikein enää aikaisemmista tunneista mitään, mitä välissä on ollut. Yksi estetunti Vinillä, toinen Safulla/ kesken tunnin vaihto Lakiin, sillä sen ratsastaja ei ollut vielä senkään verran harjaantunut hyppääjä kuin minä, ja Laki onnistui jopa pudottamaan hänet selästään. Koulutunnit olen mennyt uudella tuttavuudella Rikolla, joka on nuori ja oikein mukava, mutta laukoissa - etenkin oikeassa - on ongelmia. Tulee oikean laukan nostoyrityksistä mieleen Ribon silloin joskus, kun hevonen vain hermostuu, kun en onnistu antamaan tarpeeksi selkeitä apuja ja alkaa sählätä ympäri kenttää.
 
Nyt kuitenkin tällä viikolla olin maanantaina Korpparissa pitkästä aikaa. Olimme Nooran pitämällä Hekun koulutunnilla. Ratsunani oli Ferrero, jota en ollut koskaan aikaisemmin nähnytkään. Punarautias pikkuheppa. Se oli ratsastettaessa hyvin eteenpäin pyrkivä, jopa kipittävä. Hienosti se haki muotoa, mutta hiukan epätasainen  käsi ratsastajalla häiritsi, eikä asetus kulmiin meinannut mennä läpi.
        Aloitimme tunnin tietysti alkuverryttelyllä, johon kuului käynti ja kevyt ravi - joidenkin, ei kuitenkaan minun, kohdalla myös laukka, jos hevosia piti herätellä. Sen jälkeen alettiin tehdä loiva kiemuraura kullekin sivulle ensin käynnissä ja sitten ravissa molempiin suuntiin. Lopussa vielä laukattiin rennosti ympäri kenttää.
        Minun aika rapaistuntani tuli taas esiin ravissa, kun hevonen meinasi aina lähteä kipittämään, jos ei ollut tarkkaana. Kiemuroilla se malttoi kuunnella, kun ylivoimaisin ponnistuksin sain sen edes pikkuriikkisen taipumaan. Ehkä hassuntuntuisin hetki tunnin aikana oli, kun ratsastin Nooran ohi jäykkänä kuin vääntynyt rautakanki, puoliksi jalustimilla seisten ja kiskoen hevosta suusta voimieni takaa, kun en muutakaan osannut - kyllä, osaamattomuss näkyy rajuina otteina - ja mitä sanoo opettaja? "Nythän se menee hyvin! Miltäs se tuntuu?" Tuskalliselta!
        Olihan se Perrito (koirapien..?) ihan mukava hevonen, oikein sympaattinen ja hyväntahtoinen tapaus. Sillä tuntui olevan vähän pilke silmäkulmassa koko ajan. Laukoissa se alkoi loppujen lopuksi hiukan rentoutua, vaikka oli aika raaka. Piti Nooran mukaan vain uskaltaa mennä kovaa ja saada rytmitettyä laukkaa. Aika kädellä se rytmitys hoitui kunnes hevonen oikeasti alkoi myödätä vähän paremmin ja uskalsin hellittää.
        Oli niin kivaa taas ratsastaa ulkona kentällä ulkovalojen hämyisässä loisteessa. Ihan kuin joskus Messilässä aikoinaan. Ihana syksyinen pimeys ympärillä. Ja kipeytyvät lihakset. Minä niin rakastan tuntea eläväni!

sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Tää on elämää

Viilettää ties kuinka monta tuntia ihanalla suloisella ylipienellä ja ylilihavalla suokkipötikällä pitkin peltoja. Hytistä pitkän tallipäivän jälkeen Järvelän juna-asemalla. Kyyröttää Danske Bankin portailla odottamassa puolen tunnin päästä saapuvaa bussia, öinen Lahti ympärilläni. Vain kaiken kruunaava lämmin sauna kotona odottamassa puuttui, sillä ei aamulla kukaan tiennyt, että se menee näin.
        Siltä tuntuu elämä. Elämä on sitä, että saa palella ja tuntea elävänsä. Se on myös sitä, että saa tuntea lämmön leviävän hitaasti luihin ja ytimiin. Ensin pitää palella ennen kuin voi tulla lämmin. Jotenkin olen näköjään kaivannut tuota tunnetta. Siinä Danske Bankin portailla palellessa tajusin yhtäkkiä, että nautin siitä. Siitä, että kylmyys lävistää. Jännä tunne.
        Siinä myös tajusin sen tunteen kuuluvan Messilään. Muistan aina ne talvi-illat, kun itsepäisesti istuin maneesissa seuraamassa tunteja, koska opetus ei kuulunut kerhohuoneelle. Muistan, kuinka värjöttelimme ulkona, kunnes isä tuli hakemaan meidät ja kävimme ostamassa hampurilaista ja sauna oli aina lämmin, kun pääsi kotiin.
        Siltä tuntuu elämä. En ollutkaan tajunnut, miten kaipaan sellaista.
 
Olin siis tänään ystäväni Jonnan kanssa ratsastamassa jollain (puska)tallilla, missä oli suokkeja ja pari shettistä. Tallilla ei ole mitään ratsastuskoulua, mutta siellä saa kyllä opetustakin, kun pyytää. Itse asiassa Jonna oli joskus nuorempana ratsastanut tuolla tallilla ja tunsi omistajan - siksi oikeastaan menimmekin sinne. 
        Maastoilimme ensin paikan isännän kanssa parisen tuntia, minkä jälkeen emäntä piti meille istuntaopetusta. Pidin kyllä. Oli oikein avartava kokemus. Opin muun muassa, että minun etunojani johtuu siitä, että itseasiassa nojaan taaksepäin. Tai siis lantioni tippuu taaksepäin, kun istun satulassa, jolloin pyrin korjaamaan sitä kyyristymällä eteenpäin. Tai jotain vastaavaa.
        Ratsuni oli Virkku, oikein muksa pikkusuokki. Aiomme kyllä ehdottomasti mennä tuonne Jonnan kanssa uudemman kerran!
 
Blogger lagii, joten en saanut tänään ladattua kuvia hervottomaan heppaviikkopostaukseen, joka minulla on valmisteilla. Julkaissen sen niin pian kuin vain mahdollista...

tiistai 8. lokakuuta 2013

Menetyksen tyven, ajatuksen aallokko

Minäpä kerron teille tarinan.
 
Olipa kerran eräs hyvin kaunis, rakkaudella asutettu huone ihmissydämessä. Eräänä päivänä kylmä tuuli tuli ja puhalsi pois sen, joka huoneessa asui. Aivan yhtäkkiä huone olikin autio, hylätty.
        Ensin hylätyn huoneen löysi kiinteä parivaljakko, Tyrmistys ja Epäusko. Tyrmistys etsi epätoivoisesti kadonnutta asukasta kaikkialta. Hän oli aivan varma, ettei tästä sydämestä löytyisi yhtäkään asumatonta soppea. Hän kolusi lipastonlaatikot, kurkki sängyn alle, vaatekaappiin ja hiirenkoloihin, muutei löytänyt mitään. 
        Epäusko sen sijaan istuutui päydän ääreen odottamaan varmana siitä, että asukas vielä palaisi. Hän tähyili ulos ikkunasta ja kuvitteli ajankulukseen, miten he sitten kahvittelisivat yhdessä - hän, Tyrmistys ja kadonnut lampaamme.
        Vähitellen pöly alkoi laskeutua kalusteiden päälle ja himmentää ikkunoita, ja keittiön pöydällä tuoreet kukat kuihtuivat maljakkoonsa, kunnes aivan odottamatta sisään ryntäsi jokin pelottava, voimakas ja mielipuolisesti hurjistunut. Tämä ilmestys oli Kapina. Kapina ajoi ulos kaikki huoneessa olijat. Sen raivo oli sanoinkuvaamaton. Se repi ja raastoi kaiken alas seiniltä. Se paiskoi huonekalut pirstaleiksi seiniä vasten, kiskoi verhot ikkunoista ja raapi kyntensä verille ennen niin somaan tapettiin.
        Ajan kuluessa Kapinan voimat alkoivat kuitenkin ehtyä. Vähitellen - hitaasti mutta vääjäämättä se heikkeni heikkenemistään, kunnes ei jaksanut enää nostaa edes ruuvia lattialta. Raivokohtaukset vaativat siltä sanoinkuvaamattomia ponnistuksia. Kapinan maatessa voimattomana kaiken aiheuttamansa hävityksen keskellä, hylätyn huoneen ovelle koputettiin.
        Koska vastausta ei kuulunut, ovi avautui ja sisään astui Muisto. Hän näki lattialle lyyhistyneen Kapinan, ja nujerretun pedon harmiksi nosti tämän siihen höyhenkasaan, joka oli joskus ollut huoneen asujaimen patjan täytteenä. Muisto katseli ympärilleen ja näki kaiken niin kuin se oli ollut ennen Kapinan saapumista. Tuolla oli ollut lipasto ja tuolla kirjoituspäytä, ja tuolla kolmannella seinustalla muhkea laiskanlinna.
        Kaikessa hiljaisuudessa Muisto alkoi kerätä tuntemiensa tavaroiden osia ja koota niitä yhteen. Tänään se liimasi kokoon pirstoutuneen keittiönpöydän. Eilen se pyydysti koko päivän ympäriinsä leijailevia höyheniä parsiakseen kokoon rimssureunaisen koristetyynyn. Huomenna se kokoaa päiväkirjan kappaleet ja kokoaa kirjan takaisin siihen kirjoituspöydän laatikkoon, jonka avain oli jo kauan sitten kadonnut.
         Eipä aikaakaan, kun Muisto meni naimisiin Unelman kanssa. Pian huone oli täynnä pieniä Muisto-Unelmia, jotka kaikki olivat isänsä kaltaisia luonteeltaan ja äitinsä kaltaisia olemukseltaan. He leikkivät, nauroivat ja välillä myös itkivät - he herättivät huoneen jälleen eloon. Lukemaan opittuaan he alkoivat lukea vuoteellaan makaavalle Kapinalle kauniita, onnellisia ja samalla myös hiukan surullisia satuja kirjan sivuilta, joissa olisi ikuisesti korjatut mutta selvät repimäjäljet.
        Kapina yritti aina välillä nousta ylös pielukseltaan ja onnistuikin riehumaan. Entiseensä verrattuna se oli kuitenkin vain varjon kaltainen. Kärsivällisesti Muisto hoivasi kuolinvuoteellaan kärvistelevää Kapinaa ja korjasi kaiken, mitä se satunnaisesti onnistui hajottamaan.
        Lopulta koitti päivä, jolloin Kapinan viimeinenkin elämänvoima katosi ja se haihtui savuna ilmaan. Muistot ja Unelmat sen sijaan asuttivat huonetta sukupolvesta toiseen, eikä keittiön pöydälle unohdettu koskaan poimia tuoreita kukkia.
 
Sen pituinen se.
 
Pauliina kirjoitti blogissaan menetyksestä. Minäkin olen pohtinut menetystä paljon. Näin suojattua elämää eläneenä minun on vaikea kuvitella, miltä tuntuu menettää joku oikein läheinen. Enhän ole tähän mennessä menettänyt kuin muutaman hoitohevosen. Sekin sattui - miten paljon pitääkään sattua, jos menettää ihmisen? Tietysti suvun vanhuksia kuolee lakkaamatta, mutta se on luonnollista.
        Se koskettaa, jos kuulee jonkun nuoren kuolemasta. Niinkuin se mopokolarin tyttö, jonka tiesin puoliksi. Tai se poika, joka ajoi töyssyyn kevarillaan täällä meidän kotikulmilla. Tai se tyttö, joka kaatui hevosensa alle harjoituskisoissa ja jota en tuntenut yhtään. Olen nähnyt surevia, ja se sattuu. Tahtoisi tehdä jotain. Ottaa sen kärsimyksen pois, tehdä tapahtuneen tapahtumattomaksi - mitä vain -  muttei pysty, sillä jokaisen on kuitenkin kohdattava surunsa loppupelissä yksin. Ei kukaan ihminen voi ymmärtää täysin toista ihmistä.
        Tietysti on oltava niitä, joihin takertuu, kun pohja pettää alta. Siksi me olemme täällä toisiamme varten. Jos ei ole ketään - jos ei edes Jumala ole todellisuutta - mihin silloin nojaa? Aina kun ajattelen sitä, se tuntuu niin kauhean lohduttomalta. Ihminen yrittää liian usein selviytyä itse ja olla vahva, mutta jos on pettänyt itsensäkin, mitä sitten?

Tahdon nyt jakaa runon, jonka kirjoitin sen jälkeen kuin Samuel (toinen hoitohevoseni) lähti. En ollut tuntenut Samua kuin ehkä kuukauden tai parin ajan. Silti siihen ehti kiintyä. Runo kuvaa aika hyvin, etenkin lopussa ajatuksiani aiheesta:

Kiintymyksen kukka
vasta nuppuun puhjennut,
haavoittuva, hauras,
sydämeeni juurtunut.

Varoen raotti
hieman terälehtiään:
nuoruutensa hehkun
miltei pääsin näkemään.

Selkäni kun käänsin,
kukka vietiin multa pois -
salaa aivan kuin ei
sitä koskaan ollut ois.

Jälkeensä se jätti
hennonkauniin tuoksun vain,
autioksi paikan,
johon muistot kylvää sain.

Pauliina on minusta aivan oikeassa väittäessään, että menetyksen jättämää tyhjiötä ei pidä täyttää. Se on se paikka, jonne voi kylvää muistot ja jonne voi aina vetäytyä parantumaan. Parantuminenkin sattuu. Ilman kipua ei voi parantua eikä unohtamalla päästä vapaaksi. Kauniitkin muistot ovat aina ikään kuin kahle, johon meidän on uskallettava käydä, joka meidän on uskallettava tiedostaa. Ehkä tämä kuulostaa mahdottomalta. Niin minunkin mielestäni. Mutta en näe muuta tapaa.
        Tietysti: mikä minä olen puhumaan mitään menetyksestä. Miten voisin ymmärtää. Kun elämä on perhosilla tanssimista, ainoa kärsimys on se, miten oma ylionnellisuus satuttaa kanssaihmisiä.



 
       

maanantai 30. syyskuuta 2013

Hope 2013

Vietin viime viikonlopun vapaakirkon järjestämässä Hope-tapahtumassa. Se järjestettiin tänä vuonna Turun Logomossa. Siellä oli aivan ihanaa: ihania ihmisiä, loistavia puheita ja sellainen tosi kotoisa ilmapiiri. Tuo lepotauko tuli tarpeeseen, vaikka se näkyikin ikävästi tämänpäiväisessä matematiikankokeessa. 
        Asuimme viikonlopun ajan setämme luona, missä meitä palveltiin ruhtinaallisin aamupaloin. Saimme myös tutustua setämme ja hänen vaimonsa ensimmäiseen lapsenlapseen! Hän tutki jo innoissaan Maolin taulukkokirjaani... Meitä oli siis kaikkiaan neljän tytön porukka, ja kiitos hienosta viikonlopusta kuuluukin paljon Evelle, Johannalle ja Marialle sekä erinäisille muille uusille tuttavuuksille.
        Viikonlopun aikana tapahtuman tavoitteena oli kerätä 5000€ johonkin Afrikan kylän kouluruokailuun. Keräsimme osanottajien voimin yli 6600€! Minusta se on aika paljon.

Oli taas ihana saada uudistua, saada voimia arkeen ja uurastukseen sekä oivaltaa uudestaan niin monta asiaa, jotka ovat jääneet kaiken tämän porhalluksen jalkoihin.

sunnuntai 22. syyskuuta 2013

L.A.K.I.J.S.

Eli lopusta alkaen kamalan ihana jättimäinen suolakala.
 
Kirjotin eilen hervottoman postauksen siitä, kuinka menin sekä tiistain että torstain tunnit Lakilla, mutta verkko alkoi pätkiä, joten jäljelle jäi vain ensimmäinen rivi. Nyt kerron vain pääkohdat siitä, mitä eilen kirjoitin.

Tiistain estetunti oli siitä merkittävä, että sain kuulla kohteliaisuuden Suzannin suusta: "Sä oot just oikee ratsastaja tolle hevoselle!"
        Alkutunnista oli kauheasti säätöä satulanvaihtoineen, ja verryttelimme ravissa niin, että pitkät sivut jäätiin kevyeeseen istuntaan. Sen jälkeen laukkasimme pitkälle sivulle asetettujen maapuomien yli, jotka sitten nostettiin kolmen ristikon sarjaksi. Lopuksi menimme vielä radanpoikasta: sarja, päädyn läpi ja lävistäjällä okseri sekä yksittäinen ristikko toisella pitkällä sivulla.
        Laki oli jo edellisellä tunnilla, joten se oli jo hiukan lämmennyt. Meille tuli vain yksi kielto sarjan viimeiselle ristikolle, kun minulla sattui juuri olemaan raippa väärässä kädessä. Muuten Laki tuntui jopa etenevän mukavasti radalla, vaikka kaarteemme menivätkin vähän kaahaamiseksi, kun en muistanut pitää sisäpohjetta. Nyt kun Laki hyppää jo ihan hyvin yli, voisin kai alkaa keskittyä vähän muuhunkin...

Torstaina meinasin menettää hermoni moneenkin otteeseen Lakin ison koon ja hitaiden liikkeiden vuoksi. Palokunta oli käynyt kastelemassa maneesia, joten hiekka oli ihan lälliä reunoilta ja menimme siis kaikki kuus yhdellä jättimäisellä keskiympyrällä.
        Verkkojen jälkeen (jotka laki meni kyllä kuin mikäkin kameli) meidän piti tehdä avotaivutusta ympyrällä kumpaankin suuntaan. Minun ja Lakin "taivutukset" eivät olleet taivutusta nähneetkään, hyvä kun sain sen hädin tuskin asettumaan. Alkoipahan heppa kuitenkin pikkuhiljaa myötäämään paremmin.
        Lopuksi menimme vielä kesihalkaisijaa harjoitusravissa, mikä oli tuskaa, kun ei vielä kunto kestä istua noissa isoissa liikkeissä. Kuitenkin Laki oli koko ajan parempi loppua kohden ja loppuraveissa se myötäsi ihanasti ja helposti eteenalas pitkiäkin pätkiä.

Kyllä meistä vielä tulee jotain, jos vain Suzanni suo.
       

maanantai 16. syyskuuta 2013

Kuolema

Kuolema oli kylmä, tyyni, epätoivoinen, kivulias, hitaasti leviävä, kaiken nielevä.

Kuolema on aina oma päätös. Kuolema on pienestä kiinni.

Nyt on vain typerä ja tyytymätön olo.

lauantai 14. syyskuuta 2013

Biologiaa...

...ruotsia ja sitten kemiaa. Ja sitten on ylppärit ohi.
 
 Tiedän vihdoin, missä persoonallisuuteni majailee. Luin sen biologiankirjasta. "Otsalohko säätelee puheen tuottamista, ajatuksia ja tunteita sekä vaikuttaa persoonallisuuteen ja tietoisuuteen." Kaikki, mikä tekee minusta erityisen ja ainutlaatuisen yksilön - kaikki se sisältyy pieneen aivojen osaan otsaluun takana.
        Olen tässä biologiaa opiskellessani tutkiskellut myös muita tieteellisiä ongelmia ja tehnyt johtopäätöksiä.
        Miksi tyhmät ihmiset elävät keskimäärin pidempään kuin fiksut? Luulen sen johtuvan melkein varmasti siitä, että tyhmien ihmisten aivoille jää enemmän aikaa huolehtia elintoiminnoista. Onhan inhimillinen yhteisö rakentanut niin turvatun yhteiskunnan, ettei älykkyysosamäärä enää vaikuta selviytymismahdollisuuksiin.
        Enkä oikeastaan olekaan lisäksi pohtinut mitään muuta kuin että miten ihmisen olisi mahdollista omaksua järjettömän paljon tietoa kahdessa päivässä pysyvään muistiin. Tulin siihen tulokseen, että se ei ole mahdollista. Pitää vain toivoa, luottaa ja rukoilla, että tästä elämänopin tulikokeesta selvitään.
 
Kaikella on biologinen selitys. Kaikkia se ei vain yksin tyydytä.
 
Kerron sitten maanantaina, miltä tuntui kuolla.

torstai 12. syyskuuta 2013

Ja niin he ratsastivat aurigonlaskuun...

Olin tunnilla Okeroisissa. Huolimatta "tänään kestän kovaa koulua" -fiiliksestä menimmekin maastoon. Ei siinä mitään, mutta romanttinen tihkusade yllätti meidät ennen kuin ehdimme edes ulos. Saimme siis unohtaa haaveet hulmuavasta harjasta ja jytisevistä kavioniskuista karauttaessamme laukkaan pellon poikki, sillä tunnista muotoutuikin kävelylenkki sateen läpi ja kohti huikaisevaa auringonlaskua sateenkaari seuranamme ennen kuin sukelsimme lopputunniksi maneesin hämärään laukkaamaan loppulaukat.
        Menin Fondilla. Minun oli kai aluksi tarkoitus mennä jälleen Lakilla, mutta liekö johtunut siitä, että fondinratsastajasiskoni Maria ei tänään ollut tunnilla tai siitä, että menimme maastoon, ratsuni oli vaihdettu.
        Fondi oli ihan muksa, vaikkei oikeastaan kulkenutkaan kovin kauniisti.. Loppulenkistä se yritti hiukan kuumua ennen kuin Suzanni käski minun keventää kättä. Maneesissa laukatessa se oli hidas, ja minulla oli kovin aseeton olo ilman raippaani, jonka Suzanni takavarikoi ennen puskautumistamme. Ovikerhohuonekatsomopäädyssä jouduin paukuttamaan ihan kunnolla sisäpohkeella, että rouva suvaitsi edes asettua ja olla kaatumatta jalkaani vasten.  Hetkittäin se kyllä myötäsi ravissa ja käynnissä, mutten saanut sitä oikein tasaisesti pidettyä tuntumalla. On se jännä, miten paljon teen kädelläni, vaikka mukamas pidän ne ihan paikallaan!
 
Semmoista tänään, ensi viikolla erilaista! Toivoisin oikein kunnollista kouluratsastusta nyt, kun olemme pitkästä aikaa päässeet maneesiin tasaiselle pohjalle ratsastamaan. Derbykentän alituiset ylä- ja alamäet ovat vielä hiukan liia haastavia hallittavia minulle kouluratsastusta ajatellen...

tiistai 10. syyskuuta 2013

Kun kaakkeilu käy kunnolle

Suzannin kunniaksi on sanottava, että hänen estetuntinsa ovat tasokkaita - oikein antoisia. Tänään meillä oli sellainen. Menin taas Lakilla. Vähän meinasi tulla kiire lähtö maneesiin, kun puhkittuani ponille pintelit ynnä muut romppeet päälle, huomasin viime hetkellä onnistuneeni kiepsauttamaan rintaremmi-martsari-yhdistelmän väärin päin.
        No, maneesiin kuitenkin päästiin ja sinne korkeuksiinkin kapuamaan. Alkuverkoissa Laki oli hitaahko ja lautasuora, mitä ei juuri auttanut se, että se luuli maneesin seinien kaatuvan päälleen. Tai ei oikeastaan, mutta vähän piti kyttäyksen yritystä olla. Muutenkin Laki on niin jäyhää tekoa, etten minä meinaa saada sitä kuulolle.
        Alettiin sitten hyppäämään. Ensin mentiin laukassa maapuomien yli ja sitten korkeintaan neljän pikkuesteen rataa: yksi (40cm?) pysty, kaksi normipikkuristikkoa sekä yksi okseriristikko. Kaikki maahankaivettuja. Ensimmäisen kerran minun piti mennä Safun perässä, kun Laki kielsi ensimmäiselle esteelle kerran, mutta sain sitten yrittää itsekin. Ensimmäisellä yrityksellä ei mennyt yli - seuraavaksi raippaa kaulalle ja jo hyppäsi. Ihan viimeisen esteen tosin onnistuin sössimään kummallakin kerralla: ensin Laki kiemurteli ja jäin hypystä jälkeen, toisella kerralla edistin ainakin yhden askeleen verran.
        Loppuverkoissa Laki myötäsi paremmin eteen alas, mutta lähinnä ympyröillä. Minun istunnassani ei ole vielä sellaista tehoa, että saisin jättiläisen rehellisesti asettumaan, mikä näkyy heti menossamme. Vatsalihakset, vatsalihakset - miten paljon niistä saakaan kuulla!
        Tunnin jälkeen Laki jatkoi seuraavalle ja minä keräsin vielä ajankulukseni esteet pois maneesista, kun muut lähtivät viemään hevosia talliin. Ei talleilu ole mitään talleilua ilman ylimääräistä ruumiinharjoitusta. Minäkin olin ennen paljon paremmassa kunnossa, kun hilluskelin tallilla huvin vuoksi ja toimittelin kaikenlaista. Oikeastaan ikävöin sitäkin...
 
Sain muuten alustavien epävirallisten tietojen mukaan ainakin kaikki monivalinnat oikein ruotsin kuuntelussa! Olen tosi iloinen, mutta kuuntelu oli kuuleman mukaan niin helppo, että pisterajat tulevat olemaan mitä luultavimmin todella korkealla. Nyt kaikki riippuu avokysymyksistä, en kestä!

maanantai 9. syyskuuta 2013

Oikeuden nimissä

Tämä on niille, jotka eivät tiedä asianomaisia ja joilla ei ole omaa kokemusta mainitsemistani nimistä.
 
En tahdo olla mustamaalaaja. Kaikki, mitä sanon, on minun kokemukseni mukaista todellisuutta ja enemmän tai vähemmän fiilissidonnaista. Eli rakkaat kanssaihmiset, jotka satutte lukemaan tätä blogia, älkää ottako mitään ennakko-oletuksia henkilöistä tai talleista yms, joita ehkä kritisoin. Tällaisen katkeroituneen kalkin väitteitä ei pidä ottaa liian tosissaan.
 
Kai Suzannikin on erilainen niille, jotka asennoituvat erilailla.  Älkää tuomitko minun sanojeni perusteella vaan käykää itse kokeilemassa. Se, mitä sitten ajattelette, ei ole minusta riippuvaista. Ja voivathan mielipiteet muuttua. Mistä sen tietää, vaikka minä vuoden päästä olisin bff forever Suzannin kanssa? Vahvasti epäilen, mutta koskaanhan ei pidä mennä vannomaan. Ei edes sormet ristissä.
 
Eli älkää tuomitko sokeasti, se on tyhmää. Onhan Suzanni kuitenkin SRL:n hyväksymä ratsastuksenopettaja.
 
Minä jatkan omaan tyyliini, mutta muistakaa: minun mielipiteeni ovat minun mielipiteitäni - eivät teidän!
 
 

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Fiskar som diskar

Radio Vegan sävelin aivopesen itseäni huomisiin ruotsin  yo-kuunteluihin. Alkaa pikkuhiljaa paniikki hiipiä pieneen mieleen. Olen aikataulusta jäljessä. Miksi en lukenut kesällä? Koska olen saamaton idiootti, tiedostan sen. Joudun lakkaamatta paikkailemaan jälkiäni. That's life story of sorts. Of my sort.
       Yeah. Jätin ajotunnitkin nyt tauolle. Ajattelin etukäteen että kyllä minä tuon hoitelen siinä sivussa, mutta reputettuani teoriakokeen jo toiseen kertaan tässä pari perjantaita sitten tajusin, ettei se ihan niin menekään. Hyvässä lykyssä saan kortin syyskuun aikana, todennäköisemmin lokakuussa, vaikka olen ollut siihen oikeutettu kohta lähes neljännesvuoden. Niin se vaan menee.
      
Ratsastuksessa on ollut vähän harmaan arjen ja rikkonaisuuden tuntua ajotuntien takia. En ole päässyt ratsastamaan kuin kerran viikossa. Tunnitkin menevät aina siihen, että minä ja Suzanni suoraan sanottuna v****ilemme toisillemme koko ajan. (Hei mikä se säädyllinen vastine tuolle sanalle on, en millään keksi sitä...) Se on aika uuvuttavaa.
        Menin lupaavasti Vinillä, mutta juuri, kun aloimme saada vainua toisistamme - viimeisimmällä kerralla Vini alkoi jo rentoutua ravissakin! - Suzanni päätti siirtää sen muihin tehtäviin. Menin pari kertaa Bellalla, jonka kanssa ei oikein jutut menneet yhteen. Minä olen niin toivottoman raskasapuinen ratsastaja ja Bella reagoi siihen heti. Toisella kerralla meni kuitenkin paremmin, mutta sillä nyt ei ole väliäkään enää, kun Bella kaiketi myytiin tässä.
        Viimeksi menin Lakilla. Se on ison kokonsa vuoksi kauhean raskas ratsastaa minulle. Oli se ihan kiva, vaikka meinasinkin menettää hermoni tunnin akana. Mentiin laukannostotehtävää pituushalkaisijalla, enkä meinannut ollenkaan päästä suorittamaan sitä, kun Lakilla on niin isot askeleet, ettei sen kanssa voi ihan mihin tahansa väliin ahtautua toisin kuin muiden kivojen pikkuhevosten kanssa ja kun kääntää voltille, joku muu ehtii aina ensin. Ei ollut hevosen vika mutta...
        Se oli kyllä urheilua.
 
On niin ärsyttävää, kun stressaan ihan liikaa siitä, meneekö hevonen kuulolla vai ei. Se pilaa fiiliksen. Pitäisi pyrkiä vaan tekemään parhaansa kärsivällisesti ja iloita pienistä saavutuksista. Minulla ei vain kärsivällisyys itseäni kohtaan riitä. Tahtoisin vain olla paras tai edes hyvä, ja tulen sokeaksi kaikelle muulle. Toisaalta Ratsastuksenopettajilla on taipumus opettaa eniten niitä, jotka osaavat ja ovat parhaita. Se on minusta epäreilua.
        Suzannin opetustyylissä ärsyttää se, että hän ei oikeastaan juuri opeta. Hän vain kertoo meille, että se, etteivät hevoset kulje, johtuu meidän puutteellisesta taidostamme. Sen me kyllä tiedämme, eikä meitä oikeastaan siis kiinnosta sitä kuulla. Me tahtoisimme tietää, miten me voimme korjata ratsastustamme, jotta hevoset kulkisivat.
        Minun täytyy vain tehdä asennemuutos. Olen kai joskus pohtinut tätä ennenkin. Olen alkeisratsastja, joten minun pitäisi tyytyä siihen toistaiseksi, muuten en voi kehittyä. On vain niin vaikeaa olla yrittämättä liikaa, koska jos en ole tarpeeksi hyvä, minua ei opeteta eikä minulle suoda mahdollisuutta kehittyä. Kai tämäkin on perimmiltään psyykkistä...
 
Minulla on vielä yksi biologiankirja lukematta ja kirjoitukset ovat 16.9.! Ja kemian kirjoja pitäisi lukea vielä reilut kolme. Ja ruotsin kirjoja aika kasa.
 
 

sunnuntai 18. elokuuta 2013

Elämän keskeltä

Miksi on niin vaikeaa yrittää olla "heikko" maailmassa, jossa ihaillaan voimaa? Miksi ylipäänsä ihaillaan ihmisiä, jotka ovat näennäisesti vahvoja? Ei saa näyttää tunteitaan, ei pidä häkeltyä mistään, ei pidä sääliä muita. Niitä, jotka päästävät ihmiset lähelleen, halveksitaan. Samoin niitä, jotka eivät vastaa ivaan ivalla vaan pysyvät hiljaa.
        Miksi on niin vaikea olla hiljaa, vaikka tietää sen olevan todellista vahvuutta? Miksi aina on tarve todistella kaikenlaista, vaikka tietää, ettei sillä ole merkitystä? Me olemme heikkoja ja siksi esitämme olevamme vahvoja. Siksi vaatii niin paljon rohkeutta olla "heikko". Minusta se "heikkous" josta puhun ei ole todella heikkoutta, vaikka nietzscheläiset ym sensukuiset niin ehkä julistavatkin. Ehkä oikea sana olisi lähimmäisyys.
        On vaikeaa näyttää yhteiskunnan silmissä jotenkin heikolta, naurettavalta. Se on niin vaikeaa!! Kun sitä yrittää olla ajattelematta, alkaa kapinoida sitä vastaan. Se on kai lajillemme tyypillistä itsekeskeisyyttä. Olemmehan kuitenkin ihmisiä. Minä kadehdin niitä, joille se on helppoa. Kadehdin niitä, jotka pystyvät siihen.

Kai tämä on taas tätä käänteistä elämänfilosofiaani. Vahvat ovat heikkoja, aikuiset lapsia...

sunnuntai 4. elokuuta 2013

Tallitarjonnasta Hollolassa

Ärsyttää...
 
En ole päässyt tällä viikolla ollenkaan ratsastamaan, kun Okeroisissa alkoi viime viikolla uusi kausi ja ilmoitimme liian myöhässä jatkavamme. Kaikki tunnit olivat jo täynnä. Suzanni lupasi ilmoittaa uudet viikkotuntiaikamme tämän viikon kuluessa, mutta siellä taitaa hän johtaa motivoituneiden kilpajoukkueratsastajiensa suorituksia Lappeenrannan tuntsareissa ja on varmaan unohtanut koko jutun.
 
Soitin Korppariinkin tässä yhtenä iltana varatakseni tunnin, mutta kukaan ei vastannut. Yritin varmaan seitsemän kertaa klo 18-20 välisenä aikana. Ihme touhua! Nettisivuilla kyllä lukee ihan selkeästi, että tuntivaraukset klo 13-20 numeroon, jonka olen tallentanut kännykkääni.
 
Alkaa ottaa päähän tämä sekasortoinen tallitilanne. Kaikki on niin vaikeaa. Ei voi enää samalla tavalla vain ottaa ja lähteä Dollyn kanssa päiväksi tallille. Korppariin on liian pitkä matka, enkä edes osaisi pyöräillä sinne. Okeroisiin en kehtaa viedä koiraa, ja sitä paitsi sinnehän ei haluta meluavia tallityttöjä.
       Välillä vaan niin kaipaa takaisin Messilään - kaipaa, että kaikki olisi taas samoin kuin silloin joskus viime kesänä ja sitä ennen.  Vaikka eihän mikään kestä ikuisesti, se on totuus. Silti on ikävä Anniinaa ja Anua ja kotia, jonka talli soi. Kai minä roikun liikaa menneessä. Jään tuijottamaan takanani sulkeutuvaa ovea, enkä huomaa sitä, joka avautuu edessäni. (En muista, keneltä viisaalta lanasin tuon ajatuksen...)
 
Nojaa. Kyllä se siitä.
 
Tänään vain ärsyttää.

sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Heppatytön viikkomarathon

Olen nyt ollut koko viime viikon oikea trueheppisforeverandaday. Tässä maistiaisia siitä, millaista se oli.
 
Maanantaina 22.7. menin siis Dollyn ja siskon koiran Xenan kanssa Korppariin katsomaan Annin tuntia. Oli aika sateinen päivä, ja odotellessamme Annin poimivan meidät kyytiinsä bussipysäkiltä värjöttelimme katoksen suojissa. Koirat näyttivät molemmat aika surkeilta ja sain niistä muutamia aivan loistavia otoksia, mutta koska olen laiska, en ole vielä siirtänyt niitä koneelle.
        Perille päästyämme harjasin taas ensin Ribonin aika pikapikaa ja menin sitten maneesiin kuvaamaan Annin tuntia. Minun ja kameran yhteiskapasiteetti ei kuitenkaan riittänyt liikkuvan kohteen sisätilakuvaamiseen, joten luovutin. Anni ratsasti ET:llä, joka oli sopivan vauhdikas - tunnilla mentiin puomiharjoituksia. Pääsipä Anni välillä harjoittelemaan muutakin kuin eteenpäinratsastusta!
 
Tiistaina 23.7. oli estetunti Okeroisissa. Menin taas Vinillä. Okeroisten tuntsarijoukkue oli verryttelemässä meidän tunnillamme. Ensin mentiin maapuomeja ja laskettiin askelia. Sen jälkeen mentiin kahden esteen linjaa, jonka jälkeen piti pysäyttää hevonen suoralla uralla. Minä ja Vini päästiin melkein derbykentän aidalle asti ennen kuin sain ratsuni stoppaamaan - seuraavalla kerralla pysähdyimme jo 2 m aikaisemmin!
         Noiden harjoitusten jälkeen me alkeisratsastajat hyppäsimme parin verryttelyesteen jälkeen ihan pienen radan, jonka minä lahjakkaasti unohdin sitä mukaa kuin etenin. Poni pääsi hiukan kiikuttamaan ympäri kenttää, ja minä kyyrötin sitkeästi selässä. Joudun laukassa istumaan aika tiiviisti satulaan, jottei vauhti kiihdy liikaa, mistä seuraa eteen syöksähtäminen aina esteen kohdalla. Menomme ei siis ollut kovin tasaista. Oikeat, väärät ja ristilaukatkin olivat välillä vähän hukassa. 
        Oli poni silti oikein mukava, ja aina se jaksaa yrittää. Se melkein alkoi jo hetkittäin rentoutua käynnissä! Minulla on kuitenkin vielä paljon opittavaa, että alan ymmärtää tuota hevosta.
 
Keskiviikkon 24.7. oli puolestaan Okeroisten koulutuntimme, joka siirtyy vastedes maanantaiksi. Menin Lassilla. Otin (Julian suosituksesta) aseekseni ponitylpät ja 120cm:n piiskani. Ratsastimme maneesissa. Aluksi verryttelimme kaikissa askellajeissa, minkä jälkeen harjoittelimmekin lopputunnin avotaivutuksia käynnissä ja kevyessä ravissa.
        Lassi oli tosi kiva vaikkakin hidas. Pääasiassa keskityinkin omaan istuntaani, enkä edes keskittynyt sen eteenpäin ratsastukseen liiaksi. Kaikkien näiden vuosien jälkeen tajusin vihdoin, miten hevosen selässä kuuluu istua. Se vain käy niin kauheasti kunnolle!
        Alkuverkoissa oli vähän hakemista, mutta lopputunnista poni kulki oikein mukavasti muodossa, mitä nyt välillä kalisteli kuolaimiaan. Sain sen jopa pidentämään raviakin (normaaliin vauhtiin?)!Ensimmäinen laukannostomme kävi tyylikkäästi pukin kautta, ja laukkaympyrällä olimme liiskata Aban ja Julian seinään joutuessamme liian lähelle heitä. Muuten selvisimme oikeastaan kommelluksitta.
        Kyllä minä voisin Lassilla koulukisoihin mennä, kunhan opettelisin ratsastamaan harjoitusravia...
 
Torstaina 25.7. en käynyt millään tallilla, mutta pyöräilin Dollyn kanssa Lahteen. En ollutkaan koskaan tajunnut, miten lyhyt matka sinne on! Takaisin kotiin tyydyimme tulemaan bussilla.
 
Perjantaina 26.7. menimme sitten siskojen ja Annin kanssa Jatilaan kauan odotetulle itsenäiselle vuokraustunnille. En saanut moneen yöhön unta, kun ajattelin pääseväni ehkä ratsastamaan Alexilla. 
        Lähdimme matkaan hilpeissä tunnelmissa. Annin navigaattoriin luottaen saavuimme paikalle jotain peräpuskareittiä takapihan kautta, mutta ajoissa kuitenkin. (Taisi jäädä viimeiseksi kerraksi, kun luotamme siihen laitteeseen...) Haimme hevoset laitumelta, laitoimme ne kuntoon ja läksimme kentälle nousemaan selkään.
        Minä ratsastin tietysti Alexilla, Maria Sakella, Hanna toipilas-Roopella ja Anni Sierralla. En oikeastaan tehnyt mitään erityistä, yritin vain saada Alexia kulkemaan vähemmän kuolainta vastustaen. Ravasin ympäri kenttää ja laukkasin pääasiassa ympyröillä.
        En meinannut saada ponia ollenkaan laukkaamaan kunnolla. En saanut sitä yhtään koottua vaan pöksötimme nelitahtisesti ympäri kenttää ja kaaduimme kaikki kulmat läpi. Minäkin oli selässä kuin mikäkin makarooni. Ravissa Alex meni paremmin, vaikka olisi ehkä voinut liikkua reilummin eteenpäin.
        Huomasin nyt ensimmäistä kertaa itse, kuinka rankasti todella jään kiinni sisäohjaan. Heti huomasi eron, kun aloin myödätä erityisesti kulmissa sisältä. Voi kun voisi ostaa ponin ja saada kunnollista tehovalmennusta, niin kyllä alkaisi Alexkin ehkä kulkea! Loppujen lopuksi olin oikein tyytyväinen kultaan. Se on vain niin valloittava persoona, ja se osaa opettaa ratsastajalle asioita.
        Huuhtelin tunnin jälkeen ratsuni, minkä jälkeen pistimme hevoset pois ja lähdimme kotia kohti - tällä kertaa suosiolla moottoritietä  pitkin. Jäi ikävä Alexia, aika tympeää ajatella, etten ehkä näe sitä enää ennen ensi kesää.
 
Lauantaina 27.7. heppatyttö ei harrastanut heppailua, vaan suuntasi siskojensa kanssa Turkuun ostoksille. Rakkahin kaupunkini ei pettänyt taaskaan: sää oli kesäisen aurinkoinen ja lämmin ulkona kierrellessämme Hansa-keskusta. Ja tulihan sieltä ostettua taas kaikenlaista.
        "Turku, Turku, sinä yksin vain!"
 
 
P.S. Järkytys: Okeroisten Vini on Korpparin Vikin varsa!!
 

maanantai 22. heinäkuuta 2013

Esseistiainesta?

Hhrrrr... Ulkona sataa. Itse asiassa istun juuri nytkin ulkona Kaunokaisen kanssa. Kaunokainen on minun tietokoneeni. Kirjokansi Kaunokainen on sen virallinen nimi, mutta se nyt ei kuulu tähän ollenkaan.
        Minä pidän sateesta, mutta juuri tällä hetkellä en pidä siitä, että täällä on näin kylmä. Sateessa on sekin huono puoli, että silloin aurinko on useimmiten piilossa, joten luontokin on kovin tasapaksun värinen. Olen varma, että monien mielestä syksyn luoma harmaa vaikutelma johtuu ainakin osittain juuri valojen ja varjojen puutteesta. Ne luovat asioille ilmeen.
        Yölläkin tuntuu olevan vain varjoja, vaikka tiedänkin, ettei varjoa voi olla ilman valoa. Pimeyttäkään ei voi olla ilman valoa, sillä eihän se muuten olisi pimeyttä, mutta pimeys on valottomuutta. Varjoja ei voi olla, ellei valo ole läsnä. Me emme näe valoa yöllä, koska sitä on niin vähän, että silmiemme näkösolut eivät pysty toimimaan. Se on outoa. Emme voi nähdä värejä. Värejä ei ole ilman valoa. Värit ovat valoa, sen eri aallonpituuksia.
        Se on hassua, sillä sehän tarkoittaisi, ettei oikeasti ole olemassa sellaista asiaa kuin värit. Kaikki on vain huijausta. Meidän silmämme huijaavat meitä, ja valo huijaa meitä. Meidän pihallamme seisoo vanha leikkimökki, jota ei oikeastaan koskaan ole käytetty kuin halkojen säilyttämiseen. Se on punainen, ja siinä on vihreä ovi sekä valkoiset ovenpielet, ikkunanpuitteet, katon reunat ja "kuistin" kaiteet. Minä näen nuo värit, mutta todellisuudessa niitä ei ole.
        Silmämme ovat kovia huijaamaan. Ne näkevät kaiken ylösalaisin, mutta aivomme kääntävät aistimukset oikein päin. Toisaalta: kumpi silloin huijaa - meidän aivomme vai meidän silmämme? Ehkä kaikki oikeasti onkin meidän näkökulmastamme ylösalaisin. Ehkä se, minkä näemme, onkin ylösalaisin, ja se, mikä meille on ylösalaisin, on todellisuudessa oikein päin. Mistä voi tietää, miten kaikki todellisuudessa on?
        Välillä mietin, miten epätodennäköistä tiede on. Monet teoriat ovat niin utopistisia, että tavalliselle kansalaiselle olisi melkein helpompi uskoa Jumalaan. Tieteen havainnot pystytään "tieteellisesti todistamaan" niille, jotka ymmrätävät asioista mitään. Ne, jotka eivät ymmärrä, nielevät kaiken tieteen nimessä esitetyn kyselemättä. Tiede on järjestelmä aivan samassa määrin kuin Jumalakin joidenkin mielestä. Miksei sitä kohtaan ole enempää epäluuloja?
        Minusta on mukava leikitellä ajatuksella, että kaikki tieteen väittämät tosiasiat ovatkin kaikki huijausta. Entä jos niin on? Entä jos kaikki, mitä luulemme keksineemme, ei olekaan niin? Jos kaikki on vain jonkun ihmisen unelmaa, jota elämme todeksi? Ehkä uskomme sokeina valheisiin - ehkä kaikki onkin jonkin suuremman voiman keksimää suurta pilaa. Ehkä se voima juuri tälläkin hetkellä nauraa meille ja meidän hyväuskoiselle itsetyytyväisyydellemme.
        Mitä tapahtuisikaan, jos kaikki nuo teoriat kumoutuisivat kerralla! Ne ovat tiiliseinä, jota on rakennettu sukupolvesta toiseen. Jos kivijalka murtuu, koko rakennelma sortuu tomuksi jalkoihimme. Olemme päässeet jo niin pitkälle. Tieteelläkin on monta puolta, ja se on meidän ihmisten ohjailtavissa. Tiede ei ole hyvä eikä paha. Se on sitä, mitä ihmiset milloinkin ovat.
        Kristillinen kirkko vihasi tiedettä keskiajalla. Sen jälkeen tiede on vihannut kristinuskoa ja yrittänyt todistaa Jumalan valheeksi. Siihen se ei ole pystynyt. Minä en pysty todistamaan, että Jumala on olemassa. Kukaan ei myöskään pysty koskaan todistamaan, ettei Häntä ole olemassa. Miksi me siis tappelemme? Olemme kuitenkin tasoissa. Miksi ihmiset vihaavat Jumalaa? Mitä pahaa Hän on voinut tehdä heille, jos Häntä ei ole olemassa? Eikö Jumalan viha periaatteessa vain todista uskosta Hänen olemassaoloonsa?
        Miettikääpä sitä. Minä olen miettinyt. Paljon.
        Vain miettinyt.
 
Sitä biologian ällää odotellessa... Taidanpa tarttua kirjaan tässä hetkeksi. Olisi tarkoitukseni mennä tänään vielä Korppariin hoitamaan Ribon ja katsomaan Annin tuntia.

sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Mutta oli mulla muutakin...

Kuten että rakastan tajunnanvirtaa. Ja vaikeaselkoisia raamatunkohtia. On helppoa, kun ei tarvitse ajatella vaan pistää. Lukekaa kansa Johanneksen evankeliumia tai Paavalin kirjeitä, miten mieltä nostattavaa lukemista!
 
Telkkarista tulee Rakastunut bestman. Uuuuuu... Naamiaisbileet... Kannattaa miettiä tarkkaan, kenen sänkyyn hyppää! What a drama!
 
Ulkonäköanalyysi.
 
Ai oho, se olikin vasta prologi. Nyt alkaa leffa. Mitäköhän musiikkia tämä on?
 
Kymmenen vuotta myöhemmin jonkun blondin vuoteessa. Kiva auto. Kuinkas monta naista tuolla tyypillä oikein on? Liikaa minun laskupäälleni...
 
Tullut näköjään isäänsä. Kaunis morsian sillä (isällä). Joku blondi onnenonkija, heti iskemässä poikaa.
 
Ne tuntee jotain... Se päähenkilö ja Hannah. Se on brunetti. Joku luottodeitti perhejuhliin, kuten isän häihin. Voi ei, mainoskatko!
 
Nuo fail ratsastuskuvat ovat niin loistavia! Pengotaan Hannan kanssa arkistoja kesätunneilta Okeroisista. Ei ollut banketti minulla ihan hallussa Lassin kanssa, vaikka Vinin kanssa sen meninkin vahingossa jo ennen ketään muuta...
 
Nyt jatkuu. Se Hannah lähti Skotlantiin. Nyt se mies - siis Tom - haikailee Hannah'n perään. Ei toimi etäsuhde ei. Eikä niillä oikeasti ole edes suhdetta... Kind of interesting. "Ilman häntä elämästä puuttuu jotakin..."  -Tom.
 
Se näyttää onnelliselta - Hannah tuli takaisin. Ja sillä on mies mukana. Aaaahh, urhea prinssi (valkoisella?) ratsullaan ja neito hädässä! Tom voi pahoin.
 
"Tom, would you be my made of honour?" Tomista tulee morsiusneito! Mutta senhän me kaikki tiesimme jo...
 
Awwws, minä ja Delana! Onko edes kova käsi?
 
Päätin juuri, että teen joskus postauksen epäonnistuneista ratsastuskuvista. Kaikki pahimmat eli parhaat epäonnistumiset ja ääliöimmän näköiset kuvat, mitä saan käsiini. Miltä kuulostaa?
 
Mutta nyt lopetan, koska ette kuitenkaan jaksa lukea tätä sekalaista tilanneselostusta leffasta, jota parhaillani katson.
 
Oho. Colinilla on ilmeisesti jotain, mitä muut kadehtivat. Näen sen niiden ilmeistä. Se on Hannah'n mies. Ja se on herttua.
 
Voi luoja, mitä minä selitän? Nyt lopetan, että kehtaan katsoa itseäni silmiin vielä joskus. Takaan, että taso ei enää laske näin alas koskaan. Keskityn nyt tähän elokuvaan, enkä kiusaa teitä enää pidempään.
 
Take care!
 

Tämä ei ole kilometripostaus

Tänään olen ollut vain kotona ja varaillut ratsastustunteja. Mennään Jatilaan itsenäiselle vuokraustunnille ensi perjantaina Jatilan vanhan talon peräkammariporukalla 6/2012 - minä, Anni, Maria ja Hanna. Yritin varata tunnin myös Korpikylästä huomiseksi, että olisimme Hannan kanssa menneet vierailemaan Annin tunnille, mutta typerä laitos on kiinni sunnuntaisin, joten sieltä ei vastattu. Se hyvä puoli oli Messilässä, että sai tekstata Anniinalle vaikka keskellä yötä ja aina meni sana perille...
 
Olin eilen Danan jäähyväis"pippaloissa". Hän lähtee takaisin USA:an muistaakseni jo huomenna. Oltiin siellä kivalla kuuden porukalla ja katsottiin Iron Man sekä syötiin amerikahtavaa ruokaa kuten vihreää jellowia ja brownieseja ja brownies biscuiteja ym. Ja tietysti popcornia elokuvan lisukkeeksi. "Not like in the US", kuten Dana sanoi yrityksestään huolimatta, mutta hyvää oli. Minä voitin Dana-visan tuloksin 5/7, mutta jouduin taipumaan Lotalle tuolileikissä leluilla. Tulee kyllä ikävä Dana rakasta!
 
Perjantaina olin Even kanssa Korpparissa ponikoulussa. Alunperin Danan piti tulla minun kanssani, mutta kun hän ei päässytkään, Eve tarjoutui mukaan. Siinä sitten aiheutettiin hämmennystä opettajien kesken kun Dana olikin Eve. No, lopulta Evellekin saatiin lainaksi ratsastuskengät balleriinojen tilalle ja kömmimme heppojen selkään maneesissa. Ja heti  tuli  noottia, kun lähdin liikkeelle ennen opettajan - Valpurin - lupaa. Menin siis Kikillä ja Eve Sakulla. Sanon vain, että puoli tuntia on sen verran aikaa, ettei siinä ehdi tehdä mitään!
 
Se siitä. Tällä kertaa vain puoli kilometriä mittarissa.

torstai 18. heinäkuuta 2013

Karismaa ja muuta kivaa

Nyt tulee vaateasiaa... Kaikki tämän postauksen kuvat on ottanut Hanna Nikon D5100sellaan ja Nikkor 70-300mm putkella. 
 
Kävimme ystäväni Even kanssa Karismassa viime perjantaina. Tarttuihan sieltä matkaan kaikenlaista. Emme käyneet lainkaan tusinaputiikeissa (paitsi Cubuksessa) vaan Halosella ja Espritissä. Aikaa ei ollut kuin vajaa neljä tuntia, joten emme muualle juuri ehtineetkään. Käytin kyllä budjettini jo Halosella sen verran huolellisesti, että olin muissa kaupoissa hiukan varovaisempi.
 
Neule ja shortsit Haloselta.
Hihan yksityiskohta, kivasti poimutettu.
 
 
 
Paita myös Haloselta. Aivan ihana!


 
 
Kuin myös nämä kengät Haloselta.
Rakkautta ensi silmäyksellä!

Sanokaa vaan, että täti - mutta niin ihanan
vapaa ja laskeutuva! Haloselta.

 
 
Cowboy-tyyliä Cubuksesta.
 
Ja nämä ihanat kengät ostin KooKengästä.

Kyllä, se on Marco Tozzi!

 
 
 
Kävimme myös tässä päivänä muutamana kiertelemässä Merkun kanssa kirppareita. Sillä reissulla ostin paidan ja neuleen - yllätys yllätys. Rakastan neuleita. Ja hameita! En tajua, miksi naisihmiset eivät nykyään käytä enemmän hameita, sillä en ole tavannut yhtäkään, jolle hame ei sopisi. Niinno, miksei miehillekin, vaikka hametta käyttävät miehet nyt ovatkin vähän asia erikseen. Sellaisiakin tuli kirpparireissulla bongattua...
 
Kirpparilta ostettu paita ja samaiset
Halosen shortsit kuin aiemmissa kuvissa.

Ihastuin tuohon kuosiin!
Semmoista. Huhhuh, olipas rankka postaus, näitä ette varmaan näe liikaa tulevaisuudessa. Ihan liian paljon työtä minulle laiskimukselle... Mutta katsotaan, jos jaksan.
 
 
 
 
P.S.
 
 
Tää on omistettu sulle, Pauliina, kun niin tykkäät mun tätityylistä!